Od przybytku lepsza pamięć

22 stycznia 2010, 09:52

Wygląda na to, że spadająca z wiekiem zdolność filtrowania niepotrzebnych informacji, czyli regulacji uwagi, może dawać starszym osobom pewną przewagę pamięciową nad młodymi, o której nikt wcześniej nie miał pojęcia.



W polskich Karpatach w niebo wzbije się 10 młodych orłów przednich

2 lipca 2019, 05:22

Dziesięć orłów przednich opuści tego lata gniazda w polskiej części Karpat. Tegoroczne lęgi można uznać za udane. Wychowało się znacznie więcej orłów niż przed rokiem – powiedział w czwartek PAP dr Marian Stój z Komitetu Ochrony Orłów.


Kluczem do długiego życia są nie kalorie, lecz stosunek białka do węglowodanów

29 maja 2015, 10:59

Niskobiałkowa, ale za to wysokowęglowodanowa dieta chroni ludzi w średnim wieku przed chorobami serca, otyłością czy cukrzycą w takim samym stopniu, jak zmniejszenie podaży kalorii o 40% - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Sydney, dodając, że chodzi o jedzenie właściwych węglowodanów, np. brązowego ryżu i bogatych w błonnik warzyw.


Pewne dzieci bardziej lubią słodycz

10 lutego 2010, 11:14

Badacze z Monell Center potwierdzili, że reakcja dzieci na intensywnie słodki smak ma związek z rodzinnymi predyspozycjami do alkoholizmu oraz własnymi objawami depresji.


Jeśli nic się nie zmieni, w ciągu roku morświny kalifornijskie wyginą

1 sierpnia 2019, 10:10

Jeśli nielegalne sieci skrzelowe będą nadal zastawiane, uważany za najbardziej zagrożonego wyginięciem przedstawiciela rodziny morświnowatych i w ogóle ssaka morświn kalifornijski (Phocoena sinus) wyginie w ciągu roku. Wg naukowców, pozostało mniej niż 10 tych zwierząt.


Brak powodów do optymizmu

23 czerwca 2015, 11:57

Do najnowszej Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych prowadzonej przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN) nie dodano żadnego gatunku, który wyginął. Liczebność wielu gatunków gwałtownie jednak spada. Spośród niemal 80 000 roślin i zwierząt monitorowanych przez IUCN aż 23 000 znajdują się w kategorii „zagrożone wyginięciem”.


Kilka lampek utrwali wypadek

4 marca 2010, 09:37

Osoby, które przed traumatycznym wydarzeniem wypiły umiarkowaną ilość alkoholu, częściej doświadczają nawracających wspomnień urazu (tzw. flashbacków) niż ludzie, którzy w ogóle wtedy nie pili.


Teoria ujawnia naturę niedoskonałości kryształów (węglika krzemu)

2 września 2019, 12:09

Defekty w kryształach, zwłaszcza dyslokacje krawędziowe o charakterze długich uskoków, wpływają na strukturę całego materiału i modyfikują jego podstawowe właściwości, redukując możliwości zastosowań. Polscy fizycy pokazali na przykładzie kryształu węglika krzemu, że nawet tak wymagające obliczeniowo defekty można z powodzeniem badać z dokładnością atomową za pomocą umiejętnie skonstruowanego modelu.


Ocean

Mały wzrost temperatury to duży wzrost poziomu oceanów

10 lipca 2015, 11:45

Analiza trzech dekad badań nad historycznym topieniem się lodu z biegunów pokazuje, że w ciągu ostatnich 3 milionów lat poziom oceanów wielokrotnie był wyższy o co najmniej 6 metrów od obecnego poziomu. Naukowcy zwracają uwagę, że do tak wielkiego wzrostu poziomu oceanów wystarczyło, by średnia globalna temperatura wzrosła o 1-2 stopni Celsjusza.


Mocno palona kawa lepsza dla żołądka

23 marca 2010, 09:34

U 2 na 10 osób wypicie kawy wywołuje przykre dolegliwości w postaci zgagi czy bólu brzucha. Naukowcy z Austrii i Niemiec zidentyfikowali kilka odpowiedzialnych za to substancji. O dziwo, okazało się, że mocno palone kawy (tzw. French roast) są zdrowsze dla przewodu pokarmowego, ponieważ zawierają związki nakazujące żołądkowi wytwarzać mniej kwasu.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy